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PURPOSE: To outline the requirements for replacement of fire alarm control
equipment due to age or damage.

SCOPE: Requirements for replacement of fire alarm control equipment due to
age or damage.

DESCRIPTION OF ISSUE: There have been inconsistencies as to what
requirements apply to the replacement of control equipment due to age or
damage. Typically, the Fire Department considers replacement of devices and
appliances due to age or damage a maintenance issue and does not require a
permit. However, the replacement of a control panel can cause issues of
compatibility and in some cases initiates a system upgrade.

DECISION: For those instances where a fire alarm control panel must be
replaced/upgraded due to damage or age, and no other upgrades are being
performed, a permit must be obtained and fire inspections performed in
accordance with NFPA 72 Chapter 14 for Reacceptance Testing.

Formal plans will not be required to be drafted and submitted for review;
however, the following shall be submitted for review:

1) A letter describing the project location, scope of work and the location
of the panel.

2) Specification sheets.
3) Proof of compatibility with existing devices.
4) Revised battery calculations.
5) Provide original installation date in order to determine code edition

which system was installed under.
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6) State the intent of the original design and the area the fire alarm
system control panel serves.

7) Provide a current annual inspection report from the owner so any
deficiencies can be addressed by the new installing contractor and the
CSFD.

The approved letter will serve as your permit and must be posted at the site. A
fee as assessed per the fee schedule will be collected for this service and the
resulting inspection/acceptance test.
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